HABERLER

Tesisat Market - Söyleşi

20.3.2015

Termokar Satış Müdürü Elif Eken: "Yapacağımız yatırımlarla 2015 ve 2016 yılları sürprizlerle dolu olacak"

Türkiye’nin önde gelen ısı eşanjörü üretici firmalarından Termokar, 2004 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi bölgesinde kurulmuş, ısı eşanjörü üretimi yapan bir firma. Kurulduğu yıldan itibaren büyümeyi ana hedefleri arasında tutan Termokar’ın, 2011 yılında hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşarak 2012 yılı Mart ayında yeni yapılanması ile birlikte 17.500 m² alan üzerinde 11.000 m² kapalı alana sahip yeni fabrikasına taşınarak üretim kapasitesini iki katına çıkardığını söyleyen Termokar Satış Müdürü Elif Eken ile Termokar, faaliyetleri ve hedefleri hakkında konuştuk…

Dünden bugüne Termokar

Termokar, iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren, sulu sistem ve gazlı sistem ısı eşanjörü üretiminde uzmanlaşmış ve 10 yıllık deneyime sahip bir firma. Termokar’ın kuruluş öyküsü 2004 yılında İzmir’de başlıyor. Termokar, biri inşaat sektöründe İzmir’in en prestijli inşaat firmasının sahibi, diğeri ise plastik enjeksiyon kalıp işinde sektörde söz sahibi iki yatırımcının ortak girişimi sonucu, iklimlendirme sektöründe faaliyet gösterecek, sektördeki kaliteli ve ekonomik ürün üretimi konusundaki boşluğu dolduracak ve Ege Bölgesi’nde istihdam yaratacak gelişime açık bir firma oluşumu amacıyla kurulmuştur. Kuruluş yıllarımızda 30 kişilik tecrübeli çalışanı ile kanatlı borulu ısı eşanjörü üretimi ile sektöre hızlı bir giriş yapıldı. O dönem iki ana müşteri ile çalışılıyordu ve bunlardan biri ve belki de en önemlisi de Teba firmasıydı. Teba’nın 2005 yılında sektörden gitmesi sonucu, firmamız bu boşluğu doldurmak için yurtdışı ve yurtiçinde birçok fuar organizasyonunda yerini aldı ve özellikle yurtdışı pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdi. Ne mutlu ki ürün kalitesi ve firma yapısı nedeniyle de kabul görüyoruz. İlk çıkışımızı 2005 yılında 25 müşterimiz ile gerçekleştirirken, ikinci büyük çıkışımızı 2012 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 10.000 m2’lik üretim alanına sahip yeni fabrika binamıza taşınarak gerçekleştirip müşteri sayımızı 100’ün üstüne çıkardık. O yıllarda hedef müşteri sayımızı artırıp, bu yönde müşteri memnuniyeti odağında üretim kapasitemizi doldurmayı başardık. Nihayetinde yeni makine ve kalıp yatırımlarına gitmemiz de gerekti. Bu süreci 150 kişilik çalışan kadromuzla omuz omuza gerçekleştirdik. En keyiflisi ise kazandığımız bir müşteriyi kaybetmedik ve hep daha iyiyi hedefledik. Şu an Termokar bünyesinde 13 mühendis, toplam 200 çalışan bulunuyor.

Felsefemiz ‘her an ulaşılır’ olmak

Tüm organizasyonumuz Manisa fabrika binamızda yer alıyor. Ayrıca satış-pazarlama faaliyetlerini Manisa fabrikamız merkez olmak üzere, bir Avrupa sorumlusu aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Tüm yurtiçi ve yurtdışı müşterilerimize firmamız bünyesinde 5 kişiden oluşan satış ekibimiz ile hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz 60 aktif müşterimiz olup, 100’ün üzerinde müşterimize ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Bu başarımızın altında yatan en büyük unsur, tüm Termokar çalışanlarının “her an ulaşılır olun” ilkesi ile hizmet veriyor olması. Termokar’da asla ulaşılamayan bir yönetici yoktur, konu kalite ise Kalite Müdürüne direkt bağlanabilir, konu üretim ise Üretim Müdürü ile anında görüşebilirsiniz. Bu sistem “yüksek nitelikli çalışan” profili oluşturularak işler hale getirilmiştir. Hedefimiz ise, hizmet kalitemizi bozmadan daha kısa sürede faaliyetlerimizi gerçekleştirmek.

Enerji sektörüne de adım attık, bu yıl başka sürprizlerimiz de olacak

Manisa Organize Sanayi Bölgesi 4. Kısımda bulunan fabrikamız 17.500 metrekarelik bir alanda, 10.000 metrekarelik bir üretim alanına sahiptir. Tüm ürünlerimizin üretimi ISO 9001:2008 Kalite Güvence Sistemi altında gerçekleştiriliyor. Yıllık üretim hacmimiz 3,5 milyon metrekaredir. Ürünlerimiz Eurovent sertifikasına sahiptir. Ürün gruplarımız temel olarak, ısı değiştirgeci olarak adlandırılan; sulu sistem ısıtıcı, soğutucu bataryalar, buhar bataryaları, evaporatör ve kondenser bataryaları , konvektör bataryaları olarak tanımlanabilir. Ayrıca araç klima sistemleri, vitrin/şişe soğutucu sistemleri, klima evaporatör ve kondenserleri, ısı geri kazanım sistemleri için heat pipe bataryalar, hava soğutmalı evaporatör ve kondenser imalatımız ve satışımız da bulunmaktadır. Araç klima sistemleri için ürettiğimiz eşanjör ürünümüz haricinde otobüs grubu için doğal konveksiyonlu konvektör üretim hattımız da mevcut.
İklimlendirme sektörünün yanında enerji sektörüne de hizmet vermeye başladık ve ilk ‘dry cooler’ ürünümüzü 2014 yılında ürettik. 2015 yılında bu alanda daha büyük hedeflerimiz var. 2015 yılında farklı sektör hedefleri koyduk, hem keyifli hem de yoğun bir süreçten geçiyoruz. Sonuçlarını 2016 yılında sektörle paylaşacağız.
2016 ve 2017 yılları Termokar’ın üçüncü çıkışı diye bahsedeceğimiz yıllar olacak.
2015 yılı ar-ge çalışmalarımız başladı. Bünyemizde kurulan ar-ge departmanımızda şu an yeni ürün üretimleri ile ilgili çalışmalar ve taslak halinde olan projeler yapılıyor. Bu yıl sürprizlerimiz olacak.
 
Prestijli projelere imza atıyoruz
 
Ürünlerimiz hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde, prestij projelerde yer almaktadır. Örneğin Andan Menderes Hava Limanı projesinin tüm eşanjörleri Termokar ürünleridir. Yine global bir müşterimiz için satışını gerçekleştirdiğimiz Irak’ta 6 adet tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesinde kullanılan; Kerbela, Hilla (Babil), Basra, Missan (Amara), Nasiriye ve Kut kentlerinde faaliyet gösterecek - 1200 adet eşanjör, Termokar fabrikası üretimidir. Bugüne kadar Termokar olarak sayısız yurtdışı projesine imza attık. Bir Fransız müşterimiz için İspanya’daki özel bir projesi için 54 adet 200 kW’lık bakır finli eşanjör satışı yaptık. Türk müşterilerimizin yanında dünyada alanında lider müşterilerle çalışmanın avantajı, hem çok farklı projelerde deneyim sahibi olmak hem de sürekli değişen iç piyasa koşullarında yurtdışı alternatifini her zaman canlı tutmak oluyor.
Termokar olarak bulunduğumuz sektörün gelişimini takip etmek ve bu anlamda edindiklerimizi müşterilerimizle de paylaşabilmek adına mutlaka katıldığımız bazı organizasyonlar oluyor. Nürnberg’de iki yılda bir gerçekleşen Chillventa Fuarı, Milano’da yine iki yılda bir gerçekleşen Mostra Convegno Fuarı, Türkiye’de ise Sodex Fuarı’nda katılımcı olarak mutlaka yer alıyoruz. Ayrıca bu yıl ISH Frankfurt Fuarı’na da ziyaretçi olarak katıldık. Sektörümüzün önemli fuarlarından olan ISH fuarındaki yoğunluk ve ilgiyi görmek, bizleri çok memnun etti. Hem yurtiçi hem de yurtdışı müşterilerimizle buluşmuş olduk. Ürünlerimizi müşterilerimizin standında görmek gerçekten keyifliydi.
Bu yıl ilk kez Eurasia Rail Fuarı’nı da ziyaret ettik. Yurtdışı üreticilerin Türkiye’ye artan ilgisi, ülkemizdeki uygulanması planlanan projeler, bu alandaki gelişmeler çok heyecan verici.
 
2015, Termokar için yeni fırsatlarla dolu bir yıl olacak
 
İklimlendirme sektörü son yıllarda hep pozitif değerlendirmelerin yapıldığı ve artış eğiliminde olan bir sektör. Türkiye’de inşaat sektörü ve enerji sektörüne yapılan yatırımlar işlerimizi olumlu etkiliyor. Bunun yanında 2014 yılında inşaat sektöründe kamu işlerinden çok özel sektörün etkisi ile hareketlilik olduğunu gördük. 2015 yılı için yine yurtiçi pazarında hem enerji hem de inşaat alanında yeni yatırımlar olacağını biliyoruz. Bu konuda devlet desteği de çok önemli. Örneğin bambaşka bir iş kolu olan ‘raylı sistemler’ için yapılan yatırımlar bu alanda bizler için de fırsat oluşturuyor.
2014 yılı zor ama istediğimiz hedefleri sağladığımız bir yıl oldu. Zordu çünkü iç pazar payımızı artırmak gibi bir hedef koymuştuk. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi gelişmelerden etkilenen müşteri profilimize rağmen, yatırımı yapılan alanlarda aktif bir satış gerçekleştirerek yılın 3. çeyreğinde hedeflerimizi yakalamayı başardık. Ancak özellikle yurtiçi rekabet şartlarının artmasından ötürü kârlılıklarla ilgili sıkıntı vardı. Aynı zamanda hem kurdaki değişimden hem de LME bakır borsasındaki fiyatlardan etkilenen bir maliyet yapımız var. Maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamamasından ötürü, 2014 yılı kârlılıkta istenilen hedefleri yakalamak bizim için zor oldu. Ayrıca bakır fiyatlarındaki son 2 yıldır seyreden düşüş trendi, hedeflediğimiz satış ciromuzu yakalamamızda en büyük engeldi. 2015 yılında da bakırdaki düşüş trendi devam edecek diye düşünüyoruz.
Yurtdışı faaliyetlerimizde ise gerçekleşen rakamlar, bizim için tatmin ediciydi ancak 2015 yılında bu alanda hedeflerimizi artırdık, 2015 ve 2016 yıllarını, bu büyük hedefleri gerçekleştireceğimiz yatırımlar yılı olarak belirledik.
Görünen o ki müşterilerimiz bizden çok şey bekliyor. Hem müşterilerimizin beklentileri hem de firmamızın geleceği için ürün çeşitliliğimizi artırmak ve ar-ge desteği ile yeni projelere imza atmayı planlıyoruz. 2015 yılı biraz da bu tip firmaların ayakta kalacağı bir yıl olacak. Petrol fiyatlarının düşmesi, buna paralel dolar kurundaki artış ve sonucunda Euro/USD paritesindeki olumsuz etki, bizi maliyetler anlamında zorluyor olsa da hedefimiz öncelikle kendi maliyetlerimizi düşürmek ve fiyat politikamızı müşteri beklentilerinde gerçekleştirmek.
Dünya ekonomisinde genel olarak büyümenin yavaşladığını görüyoruz. 2015 yılı için de % 3’lük bir büyüme beklentisi var. Bunun yanında Türkiye inşaat sektöründeki artışın 2015 yılında % 4-5 oranında olacağı tahmin ediliyor. İşlerimizin bir bölümünde itici güç oluşturduğundan, potansiyel iş miktarına paralel iklimlendirme sektöründe de % 7-8’lik bir büyüme öngörüyoruz. Para piyasalarındaki belirsizlikler, Rusya ve Ortadoğu’daki karışıklık sebebiyle gerçekçi bir tahminde bulunmak zor, ancak öncelikli hedefimiz pazar payımızı iklimlendirme sektöründe korumak ve en önemlisi diğer sektörlerde yeni işler bulmak. Kısacası 2015 yılının zor ama Termokar için yeni fırsatlarla dolu bir yıl olacağını düşünüyoruz.

« Tüm Haberler